Smrtelně nebezpečné přehřátí - Hypertermie

Opět jsou tady horké letní měsíce a s tím i pro osmáčky závažné nebezpečí přehřátí neboli hypertermie. Loňské takřka tropické léto si vyžádalo až alarmující a velmi zbytečné množství osmáčích životů. Za těmito tragédiemi na prvním místě bohužel stála lidská nevědomost, díky tomu jsme se rozhodly sepsat tento článek a dostat tak informace do širšího povědomí. Proto, než budete s osmáčkem cestovat, přečtěte si, na co si dát pozor, jak neštěstí předcházet a jak poskytnout první pomoc při přehřátí. 


Osmáci podobně jako spousta dalších domácích mazlíčků jsou náchylní k přehřátí, které u nich může rychle vést až k fatálnímu a velmi krutému konci. My lidé jsme na rozdíl od nich od přírody mnohem lépe vybaveni k tomu, snášet sluníčko a vysoké teploty. Máme totiž schopnost potit se, a tím ochlazovat celý povrch našeho těla. Oni takovou možnost nemají a nezbývá jim, než vyhledat stinný kout. Hlavním nástrojem termoregulace osmáků jsou jejich ouška. Ačkoliv jsou přizpůsobeni teplému klimatu a rádi se nahřívají a sluní, vystavení přímým slunečním paprskům a horkému prostředí bez možnosti se zchladit a také převoz v rozpáleném automobilu je pro ně nezřídka smrtící. Ideální komfortní teplota je i pro ně klasická pokojová 21° C. Opravdové nebezpečí začíná hrozit přibližně od 28° C , zvlášť při vyšší vlhkosti vzduchu nad 70%. V divoké přírodě se vypořádávají s teplotami od 0 - 40° C, ale tam se také účinně chrání před horkým počasím v podzemních norách a povrchové aktivity provádějí hlavně po rozbřesku a před soumrakem. 

Osmák doma


Také u nás doma může dojít u osmáčků k přehřátí. Jejich ubikace by měla být umístěna tak, aby aspoň její část vždy byla ve stínu a osmáčci měli možnost se ochladit. Důležité je také dobré odvětrávání, zvláště to platí pro skleněná terária a skříňové voliéry. Stálý přístup k čerstvé vodě je samozřejmostí. Je také dobré mít doma v blízkosti nebo vně ubikace umístěný kontrolní teploměr a v létě případně přemístit ubikaci do chladnějších částí domu a rovněž dobře větrat v celé místnosti. Když nemáme možnost ubikaci přemístit, je dobré vždy ráno než začne do oken svítit slunce pořádně vyvětrat místnost, poté zavřít, zatáhnout závěsy či žaluzie přes nejteplejší část dne. Opatrně také s větráky a klimatizací, nikdy by neměly proudit přímo na ubikaci s osmáky.

Pokud chce někdo nechávat osmáky přes léto venku např. na balkóně je potřeba si opravdu vše dobře rozmyslet. Tam kde byl před chvílí stínek, může být za pár minut smrtelná výheň a i ve stínu teploty často překračují třicítku a to jsou teploty, kdy začíná pro osmáky skutečně drama.

Cestování s osmákem

  • Největší nebezpečí pro osmáky představuje společné cestování v horkých letních dnech. Nejlepším řešením je naplánovat cestu v časných ranních nebo večerních hodinách a úplně se vyvarovat cestování od 11.-15.hodiny kdy je sluneční záření nejsilnější. 
  • Během cestování autem je velmi důležitá cirkulace vzduchu, proto je nutné mít otevřená okénka, ideální je však klimatizace. Nutné jsou i dobře odvětrané přepravky, zejména malé klícky pro křečky apod..
  • Osmáci i při převozu na krátké vzdálenosti musí mít přístup k čerstvé vodě, i přesto, že se osmáci nepotí, tak v horkém počasí ztrácejí tekutiny. Osvědčená je salátová okurka či rajče. napaječky jsou vhodné když neprotékají. 
  • Skvělý tip je nechat před cestou zamrazit lahev s vodou, kterou následně zabalíme do utěrky a vložíme osmáčkovi do přepravky. 
  • V žádném případě nenecháme osmáka v zaparkovaném autě! Ani na malou chviličku! Během 10-15 minut se může teplota v automobilu vyšplhat až na 65° C. Ani v klimatizovaném autě nenechte přepravku na přímém slunci - to může lokálně prostor přepravky nepříjemně rozpálit.
  • Ideální je mít s sebou spolujezdce, který bude co chvilku kontrolovat stav osmáků v přepravce. Úžeh může nastat velmi rychle.
  • Naučte se rozpoznat příznaky přehřátí a poskytnout první pomoc:


Příznaky:


  • zrychlené dýchání, dýchání s otevřenou tlamičkou, prokrvené červené uši
  • v první fázi neklid, později apatie, případné slinění, dezorientace, zhoršené reakce na vnější podněty
  • zrychlený slabý tep, propadlé boky, vystouplá páteř, "hadrová panenka", 
  • kolaps organismu - smrt


První pomoc:


(v počínající fázi)
  • zabalení do mokrého ručníku
  • namočit ne úplně studenou vodou tlapičky a navlhčit ouška ze zadní strany
  • postříkat tělíčko vodou například rozprašovačem

(akutní stav po předchozích krocích)
  • ponořit pomalu a opatrně tělíčko osmáka do vody, nesmí být ledová(!), aby nedošlo k šokové reakci organismu. Pozor na hlavičku, tu nemokřit. 

Je třeba jednat bleskově, aby se snížila pravděpodobnost nezvratných neurologických poškození, které při hypertermii hrozí. V nejhorším případě selhání orgánů a smrti!
Pokud osmáček reaguje musíme do něj vpravit tekutiny po malinkých dávkách. Když se stav výrazně nelepší je třeba co nejdřív vyhledat veterinární pomoc kde bude podána nitrožilní infuze apod.!


Co se s osmáčkem při přehřátí děje?


  • Při celkovém zvýšení tělesné teploty se osmák snaží ochladit zrychleným dýcháním a zároveň dochází k odpařování a ztrátě tekutin. Pokud nemá k dispozici vodu, celý proces se urychluje. 
  • dochází ke snížení krevního tlaku a houstnutí krve, rozvíjí se dehydratace a šokový stav.
  • z toho vyplývá špatné okysličování, vyživování mozku a důležitých orgánů, zpomaluje se odvod zplodin metabolismu z organismu. 
  • Zvyšuje se srdeční činnost díky nedostatečnému oběhu. (Pokud v této fázi nedojde k účinné pomoci započne v organismu osmáka k nezvratnému poškození).
  • Krevní oběh se vlivem dehydratace stále zpomaluje a houstne - krev začíná stagnovat a sráží se v cévách a kapilárách. Dochází ke kolapsu a bezvědomí. 
  • Dochází skrze stěny cév k vnitřnímu krvácení - např. do trávícího traktu, podkoží či vnitřních orgánů.
  • Otok mozku
  • Selhávají ledviny a játra díky špatnému prokrvení a narušení metabolismu.
  • Následuje smrt.


Zdroje: 
http://www.vetcentrum.cz/stodulky/lekar/808/prehrati-hypertermie
http://www.degutopia.co.uk/degutravel.htm
http://www.veterina-seman.cz/poradna-veterinarniho-lekare-prvni-pomoc-pri-tepelnem-upalu-uzehu-u-psu-kocek-hypertermie
http://www.kralici.cz/pages.asp?f=prehrati

Žádné komentáře:

Okomentovat