Starý osmák a péče o něj

Osmáci jsou dlouhověcí tvorové a v zajetí se mohou dožívat až osmi let. Proslýchá se, že rekordmani se dožili dokonce deseti i jedenácti let. Na co se připravit a jak zaopatřit takového kmeta, osmáčího staříčka, kterému už začínají ubývat síly, najdete v následujících řádcích.


Kdy přichází stáří

Osmáčí život by bylo možné rozdělit do několika úseků a to:

Mládí - zhruba do věku 2 let, je možné osmáky charakterizovat jako zbrklé tryskomyši. 

Dospělost - od dvou do čtyř let už jsou osmáci fyzicky i psychicky plně vyspělí. Obvykle se i poněkud zklidní, fyzicky jsou na vrcholu sil, vytrvalí a v nejlepší kondici. 

Střední věk - Mezi čtvrtým a pátým rokem už osmáci vkročí do středního věku, mají rádi své pohodlíčko, jsou klidnější i aktivita v porovnání s předchozími obdobími pozvolna začíná klesat, ačkoliv i v tomto věku jsou zdraví osmáci zcela fit a zvládnou překonat stejné překážky jako mladší jedinci.

Sstáří- přichází obvykle někdy kolem šestého až sedmého roku. V tomto období je možné na osmáčkovi pozorovat, že zvolňuje tempo a ztrácí sílu. Tehdy je potřeba začít o starého osmáka pečovat trošku jinak.

1) Přizpůsobit terén pro staré klouby...

Stáří se na osmáčkovi v první řadě projeví tak, že mu ubude sil. Nedoskočí tak daleko ani tak vysoko jako za mlada, při šplhání je méně obratný a snadno přecení své síly. Když při skoku z jednoho místa na druhé nedoskočí a spadne do prázdna pod sebou.
Pro starého osmáka je proto nutné přizpůsobit ubikaci. Přidat vodorovné silné větve (nejlépe cca od 2cm průměru a širší, na kterých může osmák stabilně kráčet i doskakovat), vhodné jsou také různé laťky a žebříčky, at už dřevěné nebo kovové. Při vybavování a výstavbě klece je výhodné rovnou plánovat bezpečné cestičky, po kterých se staříček snadno dostane na všechna místa, téměř volnou chůzí, aniž by musel složitě šplhat nebo skákat. Pokud je klec situovaná spíše do výšky s velkým prostorem pro šplh, je vhodné rozmístit mezi patra nebo větve látkové hamaky. V tomto případě poslouží nejen jako odpočivadla, ale také jako záchranné sítě - pokud osmák spadne z výšky, může si snadno polámat končetiny, pohmoždit se, hrozí i smrtelný úraz.
Není potřeba osmákovi ubírat možnosti pohybu nebo ho přemisťovat do menší klece. Naopak i starý osmák, pokud má co nejdéle zůsat v kondici, vitální a v dobrém rozpoležení, postřebuje velký členitý prostor, dostatečně velké kolečko nebo běhací disk, jako základ pro svůj spokojený život. A také nesmíme opomenout, že jako každý osmák potřebuje společnost.
i starouškové milují pohyb...

2) Soužití osmáčího staříka s mladými osmáky

Často se stane, že stárnoucí osmák přežije své parťáky. Ovšem není zapotřebí obávat se, že by staříčkovi mohlo vadit soužití s mláďaty a později s dospívajícími osmáky. Právě naopak. Zůstane-li osmák po dlouhém soužití s druhem nebo druhy sám, začne rychleji chřadnout, místo toho, aby byl aktivní, většinu dne prospí, často i velice brzy zemře. Naopak i starý osmák, ať samec nebo samička, se bude dojemně starat o akční mláďata a protože ho jejich aktivita bude motivovat, naopak ještě omládne a pookřeje. Seznamování starého osmáka s mladými probíhá podobně jako každé jiné seznamování - obecně bývá snazší seznámit dospělce, v našem případě tedy seniora s čerstvě odstavenými mláďaty ve věku šesti týdnů...
osmiletý Odin a jeho tři půlroční parťáci

3) Hubnutí

Na stáří osmáci postupně ztrácí svalovou hmotu a tak klesá i jejich váha. S úbytkem svalů pak souvisí i zhoršená fyzická kondice, menší vytrvalost a síla. Hodně staří osmáčci už jsou často i velice hubení, což je bohužel jeden z indikátorů toho, že už se pomalu přibližuje doba, kdy nás staříček přirozeně opustí. Přesto zůstává starý osmák aktivní, kontaktní a veselý - pokud osmák hudbe a zároveň projevuje nekonfort, příčinou hubnutí může být i zdravotní problém. Proto jakmile starý osmák začne ubývat na váze, je důlžité v první řadě zkontrolovat, jestli nemá přerostlé zuby (více níže), jestli se u něj neprojevují další symptomy cukrovky, nebo jiné zdravotní obtíže, spojené s hubnutím. A připadně jeho stav konzultovat s veterinářem.
Starému zvířeti je možné pobohatit stravu o více živin (přidávat třeba hrachové nebo ovesné vločky). Přilepšeního ale nesmí dostávat příliš, protože je nutné, aby stále dostatečně jedl i seno, díky kterému si bude přirozeně obrušovat zoubky.
Staří osmáci taky často jí pomaleji, než mladší strávníci, proto je třeba průběžně kontrolovat, jestli nehubne proto, že mu jeho dávku spořádá ostatní osazenstvo.

4) Zuby

Čím je osmák starší, tím je větší pravděpodobnost, že začne mít problémy s přerůstáním zoubků.    Indikátory toho, že osmákovi přerůstají zoubky jsou:
  • výrazné drobení při pojídání různých pamlsků
  • časté vypadávání jídla z tlamičky (zejména tvrdší složky potravy)
  • časté sahání si do tlamičky packou
  • slintání (mokrý kožíšek po stracnách tlamičky)
  • hubnutí
  • skřípání zubama
  • vybírání si měkčího jídla
  • jezení trvá neadekvátně dlouho

Pokud osmáček projevuje některé z těchto syndromů, nebo je znát, že má jiné problémy při jídle, je nutné co nejdříve navštívit specializovaného veterináře, který osmáka prohlédne a zoubky mu případně pod nejlépe inhalační narkózou zbrousí. (Inhalační narkóza je natolik šetrná, že ji zvládne i starší osmák, pokud je jinak fyzicky fit.) Včasné obroušení přerostlých zoubků zabrání komplikacím, jako přerůstání kořenů, proto je nutné s návštěvou veterináře neotálet.
Jedinou účinou prevencí před přerůstáním zubů je dostatečné pojídání sena, které by mělo být základní složkou osmáčího jídelníčku.

5) Šedý zákal

Starším osmákům se bohužel poměrně často objeví šedý zákal, ktertý je nejčastějším projevem cukrovky. Pokud se osmáčkovi objevil šedý zákal, je proto vhodné prevetivně okamžitě přejít pouze na senovou dietu a nepodávat žádné další směsky/granule, silně omezit příjem pamlsků, popřípadě podávat jako pamlsky sušené bylinky nebo sušenou zeleninu.
Pokud se připojí další projevy cukrovky, jako nadměrné pití, malátnost a apatie, prudké hubnutí, je na vině šedého zákalu s největší pravděpodobností opravdu silná cukrovka - pokud její projevy neustoupí i po přísné dietě, je bohužel pravděpodobné, že osmáček onemocnění dlouho nepřežije.
Někdy se ale šedý zákal u osmáčka objeví na jednom nebo na obou očích a cukrovka se neprokáže, nebo se její průběh zastaví - ovšem šedý zákal je nevratné postižení a osmáčkovo vidění zůstane omezené.
Osmák s šedým zákalem na obou očích ovšem není úplně slepý. V době bezprostředně po zakalení čočky může být osmáček do jisté míry dezorientovaný, nicméně pokud osmák žije se zákalem déle, poměrně dobře si na zhoršené vidění zvykne a není pro něj problém se svobodně pohybovat i ve složitém terénu. (Navíc pro orientaci využívá i ostatí smysly - sluch, čich a hmatové vousky). Osmák s šedým zákalem se v novém prostředí bude pohybovat zpočátku opartněji, ale s radostí bude prostor objevovat, jako ostatní zdraví osmáci. Je ovšem třeba počítat s tím, že může mít zhoršené prostorové vnímání - proto je potřeba terén v kleci upravit ve stejném duchu, jako pro starého osmáka, který už se hůře hýbe: obstarat silnější větve nebo solidní mostky, vybudovat šikovně navazující "trasy" a zajistit prostor tak, aby se osmák nezranil při případném pádu.
vlevo ilustrační obraz toho, jak může vidět osmák s šedým zákalem - nejhůře vidí věci v dálce...

5) Přerůstání drápků

Osmáčí staříček už toho přecejen nenaběhá tolik, jako za mlada. Protože si pak drápky neobrušují dostatečně začnou někdy přerůstat - to může být nepohodlné při chůzi, ale také nebezpečné, protože se za brápek může leckde zachytit a drápek si zatrhnout.
Pokud má váš osmák přerostlé drápky, v první řadě můžete napomoci k jejich obrušování tím, že na některé šikmé plochy, po kterých osmáci běhají nalepíte jemný šmirglpapír (K polepení se nabízí třeba některé kolotoče, běhací talíř, nebo šikmé plošinky či mostky)...Pokud ani přirozené obrušování nepomáhá, tenkou špičku drápku je možné zastřihnout nůžkami, nůžtičkami na psí/kočičí drápky, nebo kleštičkami na nehty. Pokud je váš osmáček neklidný, je možné zastřihnutí svěřit do rukou veterináře (obvykle za minimální poplatek)

6) Kvalita srsti a opelichaný ocásek

Srst sarého osmáčka může být matnější, ale měla by být hustá a pokrytí těla celistvé. Jinak je na tom ocásek, který postupně přichází o dlouhé chloupky na štětince. Je to zcela normální jev a není nutné to nějak řešit - jen málokterý starý osmák se ještě honosí bujnou štětinkou.
Celkový stav srsti může do určité míry zlepšit v malém množství (třeba jako pamlsek) podávané lněné nebo dýňové semínko (pozor tato semínka jsou velmi tučná).
"přirozeně opelichaný" ocásek starého osmáka

A co je největší výhoudou starých osmáků? Rozhodně jejich okouzlující charakter, vyplívající z přirozeného nadhledu získaného věkem a bohatými životními zkušenostmi - jsou to největší miláčkové:)


Žádné komentáře:

Okomentovat