Nahřívací lahev: seznamte se s praktickým pomocníkem

Nahřívací lahev je velice jednoduchý, ale velmi praktický pomocník. Poslouží jako bezpečný a vítaný zdroj tepla. Ocení ji zejména stonající nebo oslabený osmáček, ale blaženě se na ni budou rozvalovat i zdraví osmáci.



Jako nahřívací lahev poslouží téměř jakákoliv uzaviratelná skleněná nebo kovová lahev, která se naplní teplou vodou a obalí látkou, tak aby se o ni osmák nemohl spálit. Vhodné jsou větší nebo menší zavařovací lahve, zejména placatější lahve od alkoholu s kovovým šroubovacím víčkem nebo i placatka. Čím větší lahev je, tím déle udrží teplo.


Plastovou lahev do osmáčí klece nikdy nedávejte - tu by osmáci velice rychle prokousali a způsobili by si tak doma menší potopu. Stejně tak se vyvarujte lahvím s plastovým víčkem.

Lahev ještě obalte látkou a hlavně! zkontrolujte jestli při delším doteku příliš nepálí.
Ideální obal jsou například vyřazené teplé ponožky, do kterých lahev vložíte. (musíte počítat s tím, že osmáci ponožky dříve nebo později rozkoušou). Taková teplá ponožka zabrání spálení, udrží lahev déle teplou a zároveň je pro osmáčky měkká a pohodlná, takže se na lahvi budou spokojeně rozvalovat.


K čemu nahřívací lahev poslouží?


Osmáčci milují teplo a jakoukoliv možnost vyhřívat se na sluníčku nebo u topení. Výhodou nahřívací lahve je, že ji snadno vložíte do klece či voliéry a pořizovací náklady jsou nulové. Osmáci teplo lahve rádi vyhledají a budou na ní odpočívat i tvrdě spát.

  • Je dobré si zapamatovat, že je vhodné nahřívací lahev nabídnout osmáčkovi v rámci první pomoci při jakékoliv nemoci nebo nekomfortu, po úraze nebo po lékařském zásahu. Zejména pak při prochladnutí nebo nachlazení. 
  • Pokud musí být váš osmáček z nějakého důvodu sám bez společnosti jiného osmáka, dávejte mu nahřívací lahev na noc, aby mu alespoň nahradila hřejícího parťáka.
  • Nahřívací lahev využijete také, pokud budete muset s osmáčkem cestovat v mrazu. Stačí ji přibalit do přepravky, ale tak aby se příliš nepohybovala a nemohla osmáčkovi nějak ublížit.
  • Nahřívací lahev ale osmáci ocení vždy, takže jim ji můžete dát do klece jen tak pro radost!

Vychytávka: chladící lahev


  • V parném létě pokud domácí teplota šplhá přes 25°C trpí osmáci často vedrem, protože v domácích podmínkách nemají možnost schovat se do chládku vyhloubené nory, tak jako to dělají v přírodě. Můžete tedy využít lahev pro ochlazování - napustit ji ledovou vodou nebo ji dokonce namrazit a opět obalit ponožkami a nabídnout osmákům. Obalte lahev natolik, aby jen příjemně chladila, tak aby se osmáci nenastydli.
  • Jiná varianta ochlazení je položit jednu nebo více lahví se zmraženou vodou nahoru na osmáčí klec (v tomto případě ale raději použijte plastovou lahev, aby vám skleněná v mrazáku nepraskla). Lahví ochlazený vzduch klesá dolů a tak se o nějaký ten stupeň ochladí celý prostor klece.
  • Chladící láhev také můžete využít při cestování v parném létě, kdy osmáků hrozí snadné přehřátí.

Žádné komentáře:

Okomentovat